Sposobnost

Gubitak tjelesne težine # 195: Prašina vas čini masnoćom, pa vakuumirajte kuću!

Pin
+1
Send
Share
Send

Ako stavljate na težinu unatoč pravilnoj prehrani i vježbi, vrijeme je da se dobro promatrate u svojoj kući. Zato što nova studija kaže da se prašina koja se nakuplja u vašoj kući mogla učiniti fa

Ako stavljate na težinu unatoč pravilnoj prehrani i vježbi, vrijeme je da se dobro promatrate u svojoj kući. Zato što nova studija kaže da se prašina koja se nakuplja u vašoj kući mogla učiniti masnoću. To nije prašina sama po sebi koja vas čini masnoćama, nego kemikalijama u proizvodima za čišćenje i onečišćenja okoliša koja se miješaju s prašinom. Kemijski proizvodi za čišćenje su opterećeni štetnim, otrovnim tvarima koje mogu poremetiti vaš metabolički proces, uzrokujući debljanje među ostalim problemima. Problem je osobito opasno ako imate dijete.

Studija kaže da je od Drugog svjetskog rata, otprilike 80.000 kemikalija pušteno u zrak i 1500 novih su dodane u zrak svake godine.1 Ove kemikalije nisu testirane na ljudsko zdravlje ili kako utječu na rast djece. No, svatko od nas je izložen tim kemikalijama ne samo hranom i vodom već i zrakom. Te kemikalije također ulaze u naše kuće i zadržavaju iznutra kao prašinu, uzrokujući nam velike zdravstvene opasnosti, od kojih je jedna metabolička šteta. U studiji iz 2017. Spomenutog u početku članka objavljeno je u Znanost i tehnologija okoliša. Usredotočila je svoju pažnju na adipogene ili uzročnike masnoće unutarnje prašine i neutralnih organskih kemikalija koje se često nalaze u zatvorenim prostorima. Istraživači su proučavali prašinu prikupljenu iz jedanaest domova i izložili ih masnim stanicama miševa. Zapanjujuće, uzorci su masne stanice podijelili i razmnožavali.2

Istraživanje je pokazalo da kemikalije sadržane u našim svakodnevnim predmetima za čišćenje, plastičnim kućanskim alatima, osvježivačima zraka i svijećama sadržavale su otrovne tvari poput ftalata i BPA. Ove kemikalije nekako nestanu u prašini koja se skuplja u našoj kući, koja može potom prekinuti ili udahnuti. Osim što smo masnoće, ove kemikalije su poznate da poremetiti hormone, pridonoseći raznim oblicima života i raka. Ako bi rezultati studije trebali proći, to bi moglo objasniti zašto sve više i više ljudi pada na plijen tih bolesti.

Što bi trebao učiniti?

  • Čuvanje kuće treba biti od najveće važnosti. Oslobodite svoju kuću prašine i vakuuma što je češće moguće.
  • Ne držite se prozora i vrata nepotrebno. Postavite prozore finim mrežama koje mogu zadržati nešto prašine.
  • Izbjegavajte vraćanje blata i prašine u kuću kroz obuću.
  • Držite mat izvan kuće kako biste obrišili cipele.
  • Koristite čišćenje zraka visokoučinkovitim filtrom za čestice zraka (HEPA) kod kuće.

Pročitajte prethodni savjet o gubitku težine.

Reference:

1.Lloyd-Smith, M., & Sheffield-Brotherton, B. (2008). Djeca okolišno zdravlje: međugeneracijska jednakost u akciji - perspektiva civilnog društva.Anali na New York Academy of Sciences1140(1), 190-200.
2. Kassotis, C.D., Hoffman, K., & Stapleton, H.M. (2017). Karakterizacija adipogenetske aktivnosti kućnih ekstrakata prašine i polutaktivnih zagađenih zagađivača u stanicama 3T3-L1. Environmental Science & Technology, 51 (15), 8735-8745.

Izvor slike: Shutterstock

Gledaj video:

Pin
+1
Send
Share
Send