Vijesti o zdravlju

Vrhovni sud izrekne seks s malom suprugom je RAPE

Pin
+1
Send
Share
Send

Ako bude osuđen, muž može biti zatvoren do 10 godina.

Jučer, kada je svijet promatrao Međunarodni dan dječjeg djeteta, indijska pravosuđa napravila je značajnu izjavu da će seksualni odnos s malom suprugom iznositi silovanje. Pravosuđe Madan B Lokur pročitao je prva dva paragrafa presude od 127 stranica koja je rekla da će spolni odnos sa ženom mlađom od 18 godina, bez obzira na njezin bračni status, smatrati kaznenim djelom, a muž će se suditi za silovanje. Ako je osuđen, počinitelj može biti zatvoren do deset godina pod POCSO (Prevencija djece od seksualnih prijestupa) Zakon iz 2012. godine.

Odjeljak 375, izuzetak 2 indijskog kaznenog zakona navodi da "seksualni odnos ili seks ponaša muškarac sa svojom suprugom, a žena nije mlađa od petnaest godina, nije silovanje". Zbog ovog arhaičnog zakona koji je omogućio muškarcima seksualno kršenje maloljetnika pod brakom vjenčanja, Vrhovni sud Indije odlučio je oduzeti ga u povodu Međunarodnog dana dječjeg djeteta. Taj će potez biti prijelazni trenutak u indijskoj pravosudnoj povijesti u nastojanjima da obuzdaju zlodjela počinjena nad ženama i djevojčicama u zemlji.

Poonam Muttreja, izvršni direktor, Zaklada za stanovništvo Indije pohvalio je odluku Vrhovnog suda da odbije iznimku od zakona: "Ovo je iznimno važna presuda Vrhovnog suda i smanjuje učestalost prijevremenog vjenčanja i krijumčarenja djeteta; izuzetak 2 u odjeljku 375 Indijskog kaznenog zakona je u sukobu sa Zakonom o zaštiti djece od seksualnih prekršaja, 2012. i Zakonom o zabrani djeteta, 2006. "

(Čitati: Zašto muškarci siluju?)

Prema izvješću zaklade Bill i Melinda Gates, gotovo 50 posto mladih žena u dobi između 20 i 24 godine bilo je oženjen prije 18. godine. Jedna od pet mladih žena iz iste dobne skupine također je završila s prvim djetetom prije u dobi od 18 godina. Rana trudnoća, porođaj i bračne obveze mogu potrajati cestarina na djevojčino tjelesno i duševno zdravlje. Mlade majke, posebice one u svojoj tinejdžeri, suočavaju se s povećanim rizikom od dugotrajnog rada, anemije, mrtvorođenih i neonatalne smrti.

(Čitati: 10 stvari koje želimo za svaku djevojku na Međunarodnom danu Djevojčice)

"Mlade djevojke u dobnoj skupini ispod 18 godina i dalje se razvijaju fizički i mentalno, a možda neće biti u stanju donositi informirane odluke i izbore u pogledu zdravlja i dobrobiti. I dok je trauma prisilnog seksa za maloljetnika sama po sebi nepravedni teret, mogla bi ugroziti njezino zdravlje i djetetu, ukoliko dođe do nepredvidivog i neželjenog trudnoće ", kaže Poonam.

(Čitati: Zašto se žrtve silovanja ne bore?)

Iako je presuda dobro primljena, pitanje bračne repice općenito među ženama bilo koje dobi i dalje je neodređeno. "Ovo je pravodoban i pozitivan korak u pravom smjeru za diskurs o bračnom silovanju i subjektu pristanka. Osim toga, pozivam sudove da se upoznaju s teškoćama odraslih žena koje žive u strahu od silovanja ili seksualnog nasilja, u rukama supružnika i sigurnosti svojeg doma ", dodaje Poonam.

Ono što je posebno istaknuto u izjavi Suda Lokura je njegov komentar na temu: "... ne bavimo se općim pitanjem bračne silovanja jedne odrasle žene, već samo s bračnim silovanjima djevojčice između 15 i 18 godina ..." Ali presuda je pravi korak u smjeru i podržao je odlučnost onih koji se bore za kriminalizaciju bračne repice u zemlji.

(Čitati: Bračni silovanje: njezini uzroci i posljedice)

Slika: Shutterstock

Pin
+1
Send
Share
Send