Vijesti o zdravlju

Oralni karcinom: Evo sve o najnovijim dijagnostičkim trendovima u Indiji

Pin
+1
Send
Share
Send

Mikrofluidi, molekularni testovi i vizualno bojenje su neki od uobičajenih testova za otkrivanje oralnog karcinoma.

Oralni karcinom, uključujući rak usta, usana i jezika, u Aziji je iznimno čest. Prema trogodišnjem izvješću registara raka temeljenih na populaciji, incidencija raka usta u zemlji povećala se eksponencijalno sa 1,4 posto u 2009. na 7 posto u 2011. godini. Dok je potrošnja alkohola, duhana i betela u ruralnim i urbanim područjima smatraju da su mladi i stari ugroženi, većina ljudi koji su ga sklopili pronađena je iznad 50 godina, prema izvješću Sveučilišta Nitte u Karnataki.Dr. Kirti Chadha, voditeljica onkologije, Metropolis Healthcare Ltdbaca svjetlo na najnovije dijagnostičke trendove u oralnom karcinomu u Indiji. Evo savjeta za održavanje oralnog karcinoma u zaljevu.

Vizualni pregled:Bilo je više tehnika, od jednostavnih do složenih, uvedene u dijagnosticiranje oralnih karcinoma u prošlosti. Jedna takva jednostavna tehnika je avizualni pregled. To je jedan od najčešćih i najisplativijih postupaka, što uključuje upotrebu usta i odgovarajućeg izvora svjetla za ispitivanje unutarnjeg tkiva usta i jezika. Takvi postupci nisu toliko točni kao i napredni poput biopsija i jednostavno ukazuju na postojanje karcinoma skvamoznih stanica u ranim stadijima, bez otkrivanja zamršenih faza i stupnjeva raka.

Vitalno bojenje: To je još jedan jednostavan i jeftin dijagnostički alat u kojem se toluidin plava (TB), plava boja, koristi za označavanje abnormalnih područja sluznice uključujući maligne lezije. Tehnike kao što je ova provode se široko na istoku u zemljama poput Indije kako bi se identificirali visokorizični pojedinci uz minimalne troškove. Pojedinci s minimalnim medicinskim znanjem također mogu obavljati ove postupke i savjetovati pacijente o putu naprijed.

Biopsija: Neki od najčešćih laboratorijskih testova za usmene raka danas su eksfoliativna citologija, incizirana biopsija ili biopsija finih iglica (FNA), koja uključuje uzimanje dijela malignih tkiva i promatranje pod mikroskopom. Ispitivanja na slikama kao što su rendgenska prsa, CT i MRI skeniranje se provode i prije i nakon liječenja raka kako bi se razumjelo mjesto i brzina rasta maligne lezije. Također pročitajte o tekućoj biopsiji za dijagnozu raka.

Molekularni testovi: S personaliziranom medicinom kao najnovijim trendom u zdravstvu, tehnologija molekularnog testiranja, koja obuhvaća niz tehnika koja uključuje analizu genetskog koda pojedinca, također je zahvaćena. Ovi molekularni testovi analiziraju biološke markere iz gena pojedinca koji mogu zauzvrat ukazati na prisutnost karcinoma točno. Tehnologija se koristi za otkrivanje rizika, dijagnosticiranje i praćenje raka usne šupljine, kao i planiranje tretmana za pojedinca na temelju njihovog stanja. Iako ova tehnologija dobiva popularnost širom svijeta, nude ga vrlo mali broj igrača u indijskom potkontinentu. Međutim, mnogi su laboratoriji u partnerstvu sa svojim globalnim kolegama kako bi to učinili dostupnima građanima.

Microfluids: S višestrukim testovima i postupkom koji bolje usvajaju tehnologiju, mikrofluidici, nadaleko poznati kao lab-on-a-chip nedavno su dodatak popisu dijagnostičkih trendova. Ova tehnologija prihvaća slinu osobe kao uzorak i usvaja, miniaturizira, integrira i automatizira laboratorijske postupke na jedan uređaj, također nazvan kao 'čip'. Budući da ovaj uređaj može upravljati minimalno osposobljeno osoblje, također može pomoći da dijagnostika uđe u manje razvijene zemlje uz jednokratna ulaganja javnih ili privatnih igrača. Pročitajte o znanju koje su kirurške opcije za oralni karcinom?

Dok oralni karcinom i dalje traži tisuće života u zemlji do datuma, dijagnostički trendovi i inovacije mogu značajno ublažiti situaciju, uz ranu dijagnozu i učinkovito liječenje. Osim toga, na individualnoj razini, svaka osoba iznad 40 godina starosti mora proći periodična ispitivanja, čak i ako čine zdrave promjene životnog stila.

Pin
+1
Send
Share
Send