Vijesti o zdravlju

Dan bez pušenja 2018: 5 činjenica o pušenju i zdravlju mozga

Pin
+1
Send
Share
Send

Pročitajte o pušenju i njegovom utjecaju na mozak.

Prema studiji 2015., Indija je na 4. mjestu u svijetu zbog smrti uzrokovanih pušenjem. Bolesni učinci pušenja na zdravlje ne mogu se previše naglasiti. Ima dalekosežni učinak na tijelo, od glave do pete. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pušenje je broj jedan opravdani uzrok smrti na globalnoj razini. Postoji preko 4.700 štetnih kemijskih spojeva koji su vrlo otrovni, prisutni u cigaretama i dimu cigareta. Jeste li znali da češći sredovječni pušač vjerojatno umire ranije u usporedbi s nekim od iste dobne skupine koji nikada nije pušio? Iako su učinci pušenja na pluća, srce i kožu široko poznati, nema puno informacija o tome kako pušenje utječe na zdravlje mozga.Dr. Ashok Hande, neurokirurg, bolnica Hiranandani, Vashi dijeli nekoliko neznanja činjenica o učincima pušenja na mozak.

1. Nikotin koji je prisutan u cigaretama, postaje klin na receptore mozga; ona aktivira područja mozga koja su uključena u proizvodnju osjećaja zadovoljstva i nagrade. Kada je osoba ovisna o nikotinu, teško je preuzeti te zahtjeve; kada mozak ne dobije nikotin koji se koristi za primanje, rezultira uklanjanjem nikotina. Čovjek se osjećaj razdražljiv, nemir i tjeskoban. Evo nekoliko stvari koje se događaju u vašem tijelu kad pušite.

2. Prekomjerno pušenje uzrokuje slabljenje i smanjenje mozga. Također rezultira kognitivnim pada kod odraslih i traje već dugi niz godina, čak i ako prestane pušiti. To je razlog zašto pušači imaju veći rizik od razvoja demencije kao i Alzheimerove bolesti za najmanje 79%. Pušači često pate od nesanice i apneje za vrijeme spavanja, što bi kasnije moglo povećati rizik od demencije.

3. Pušenje također često utječe na Kvocijent inteligencije (IQ). Opskrba kisikom u mozgu se smanjuje i prisutnost ugljičnog dioksida povećava, što utječe na vaš hemoglobin. Sposobnost analize problema i rješavanja problema na radnom mjestu često je posljedica kroničnih navika pušenja.

4. Zajednički pojam da pušenje omogućuje da se usredotočite samo je mit. Umjesto toga, upravo je upravo suprotno. Pušenje smanjuje vašu sposobnost učinkovite koncentracije. Umor često utječe zbog nedostatka opskrbe kisikom u mozgu.

5. Kronični pušači su pod visokim rizikom moždanog udara. Nikotinska prisutnost u krvi čini gušću krvlju. Postoji povećani rizik od taloženja plaka u arterijama uzrokovanim pušenjem. Time se kompromitira dotok krvi u mozak koji uzrokuje moždani udar. Rizik smrti od moždanog udara dvostruko je u pušačima, u usporedbi s nepušačima. Međutim, ako prestane pušiti u roku od pet godina, uz dovoljan unos hranjivih tvari, rizik se može smanjiti na isti životni vijek nepušača. Ako ste preživjeli moždani udar, možete ostati trajno oštećeni nakon moždanog udara. Također pročitajte Quit smoking: Što se događa dan, tjedan, mjesec i godina nakon što to učinite.

Gledaj video: VEGAN 2017 - The Film

Pin
+1
Send
Share
Send