Sposobnost

Sretan Makar Sankranti! - 10 zdravstvenih prednosti sezamovog sjemena ili til

Pin
+1
Send
Share
Send

Sjemenke sezama u vašem til gul ladoos imaju niz zdravstvenih prednosti.

Sesame ili til dodaje više nego samo okus na vaše jelo. Ovaj zajednički kuhinjski sastojak važan je izvor hranjivih sastojaka kao što su omega-6 masne kiseline, flavonoidni fenolni antioksidansi, vitamini i dijetalna vlakna s mogućim anti-karcinomima, kao i svojstva koja poboljšavaju zdravlje. 9 razloga zašto je ulje sezama jednako zdravo kao i sjeme!

Štiti vas od raka

Istraživanja su pokazala da sezam ima vrlo moćna svojstva protiv raka. Utvrđeno je da je učinkovita protiv brojnih vrsta raka poput raka pluća, raka debelog crijeva, leukemije, raka prostate, raka dojke i raka gušterače. Sve te prednosti donose snažan antioksidans poznat kao sesamin. Sesamin zaustavlja i usporava regeneraciju stanica raka i zaustavlja proizvodnju kemikalija koje su povezane s njihovim preživljavanjem. 10 načina da promijenite prehrambene navike i spriječite rak!

Štiti vas od bolesti srca

Sjeme sezama bogato je oleinskom kiselinom, moćnom mono-nezasićenom masnom kiselinom koja snižava "loš kolesterol" ili LDL kolesterol u krvi i povećava razinu "dobrog kolesterola" ili HDL-a u tijelu te time pomaže u održavanju zdravog lipida profil. Sve to zauzvrat štiti vas od bolesti srca, moždanog udara i ateroskleroze. Jeste li znali da dijeta bogata kikirikijem može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca?

Sprječava vas osteoporoza

Zbog cinka i kalcija prisutnih u sjemenu sezama, oni su veliki u sprečavanju osteoporoze. Kombinacija esencijalnih minerala i vitamina pomaže u ispravnom asimilacijom tijela kalcija, a cink pomaže u sprječavanju prekomjernog propuštanja kalcija u tijelu. Evo nekoliko vježbi za jačanje vaših kostiju i prevenciju osteoporoze.

Čuva trudne majke i rastući fetus zdravi

Prepun folna kiselina, sjeme sezama je sjajno za trudne majke. Folna kiselina je neophodna u pravilnoj sintezi DNA u rastućim fetusima i poboljšava zdravlje trudne majke. Evo zašto trudne majke trebaju folnu kiselinu u svojoj prehrani.

Pomaže u održavanju zdravih kostiju kod djece

Sjeme sezama bogato je proteinima i kvalitetnim aminokiselinama koje su bitne za rast kostiju kod djece. Samo 100 g sjemena daje otprilike osamnaest grama proteina. Ova kombinacija je velika u pomaganju djeci da rastu jače i bolje. 7 iznenađujuće hrane za zdrave kosti - Foto galerija

Pomaže smanjiti anksioznost

Bogati u esencijalnim vitaminima, niacinima i sjemenkama sezama poznato je da smanjuju anksioznost. S gotovo 28% ukupnog potrebnog dnevnog unosa niacina prisutnih u 100 grama sjemena, pomaže u poboljšanju aktivnosti GABA (gama-aminobutirne kiseline) unutar mozga, čime se smanjuje anksioznost i neuroza.

Čuva mišiće srca zdrave

Sjeme sezama izuzetno je bogato bitnim mineralima poput kalcija, željeza, magnezija, cinka i selena. Ovi minerali pomažu u reguliranju aktivnosti srčanog mišića, što ih čini jačima.

Izvrsno ulje za masažu za bebe

Iako su prednosti masiranja bebe nakon rođenja još uvijek rasprave, niz indijskih kultura i dalje prakticira. Prema Ayurvedama, sezamovo ulje kaže da ima opuštajući učinak na dijete i hladi u prirodi. Njegove urođene komponente također pridonose zdravom rastu djeteta.

Poboljšava učinkovitost određenih lijekova za dijabetes

Studija objavljena od straneOdjel za biotehnologiju na Sveučilištu Vinayaka misije, Tamil Nadu,otkrili su da sezam pomaže u smanjenju krvnog tlaka i ima anti glikemijski učinak s do 36% smanjenja razine glukoze u krvi u kombinaciji s široko korištenim anti-dijabetesom glibenklamidom lijeka. Dakle, za dijabetes tipa 2, uključujući sjemenke sezama, sjajna je ideja za borbu protiv bolesti prirodno.

Potiče oporavak nakon moždanog udara

Istraživanja na životinjskim modelima pokazala su da su sjeme sesame velike u obnavljanju protoka krvi u dijelove mozga koji su zbog moždanog udara izgubili cirkulaciju. Ova studija temelji se na činjenici da velike količine magnezija i cinka prisutne u sjemenu pomažu u jačanju nečije cirkulacije krvi i neuronskih impulsa.

Kako možete uključiti sjeme sjemena u vašu dnevnu prehranu?

Da biste uključili sezam u svoju dnevnu prehranu, dodajte ih u svoju salatu ili kuhanu hranu, bilo pržena ili jednostavno posuta. Još jedan dobar način za uključivanje njegovih prednosti jest kuhati hranu til ka tel/ sezamovo ulje ili napravititil ke laddo, jowar i til ke puri ili desert poput datuma i sezamapuranpoli

Vi svibanj također željeli čitati:

  • 9 razloga za uključivanje ulja sezama u svoj režim ljepote
  • Zdravi veganski recepti: Spicy soje rezanci

Pin
+1
Send
Share
Send