Vijesti o zdravlju

Prvi transplantacija maternice u Indiji uspješno je obavila Pune liječnika: Zanimljive činjenice koje treba znati

Pin
+1
Send
Share
Send

Jedanaestogodišnjak iz Solapura prolazi kroz transplantaciju maternice. Njezin 44-godišnjak bio je donator. Pročitajte kako biste saznali više.

Institut Galaksa Care Laparoscopy (GCLI) u Puneu uspješno je provodio prvo presadivanje maternice kod indijskih žena. Operaciju je obavila tim od 12 liječnika iz bolnice pod vodstvom dr. Shailesh Puntambekar. Maternica je transplantirana iz 44-godišnje žene iz Solapura u njezinu 21-godišnju kćerku koja nije mogla zatrudnjeti. Operacija je počela oko 12.30 i završila 18. svibnja u 21.30. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o prvom transplantaciji maternice u Indiji.

1. 21-godišnja žena koja je podvrgnuta transplantaciji maternice rođena je u stanju poznatoj kao Mayer Rokitansky Küster Hauser (MRKH) sindrom. To je kongenitalna abnormalnost u kojoj nema vagine, cerviksa i maternice i utječe na jedan u svakih 5.000 žena. Evo više na rođenju bez uterusa: Možete li imati vremena, zatrudnjeti i odgovoriti na druga pitanja?

2. Prije operacije, i donator i prijemnik moraju se podvrgnuti različitim testovima probira kako bi se utvrdila da se maternica može presaditi. Za transplantaciju maternice maternica se može uzeti iz krvnog rođaka žene koja je podvrgnuta transplantaciji. Stoga majka, kći, rođak ili sestra mogu donirati maternicu.

3. Primatelj je morao proći ovulacijsku stimulaciju za proizvodnju jaja, koja se obavlja in vitro oplodnjom (IVF) prije operacije. Majka je bila spremna podvrgnuti histerektomiji da donira maternicu.

4. Kirurzi su preuzeli maternicu donora pomoću minimalno invazivne (laparoskopske) operacije, što je skratilo trajanje postupka od normalnih 12 sati do devet sati.

5. Nakon transplantacije, smrznuti embriji će biti ugrađeni u maternicu kako bi se omogućilo začeće. Dakle, donator mora proći jednu operaciju, a primatelj mora proći tri operacije.

6. Ako transplantirana maternica normalno funkcionira, žena može zatrudnjeti in vitro oplodnjom (IVF) i isporučiti kroz cezarski dio. Međutim, ona mora biti na imunosupresivnim lijekovima za ostatak svog života kako bi spriječila odbacivanje maternice od strane tijela.

7. Trošak transplantacije je oko 7 do 8 lakh Rs. Međutim, prvih šest transplantacija će se obaviti bez naknade.

Iako surogat i usvajanje su nekoliko načina na koje žena koja nema maternicu može postati majka, transplantacija maternice je blagodat za žene koje nemaju maternicu ili koji imaju uterus koji ne funkcionira.

Pin
+1
Send
Share
Send