Vijesti o zdravlju

Decoded - Što vas čini ovisnikom o društvenim mrežama

Pin
+1
Send
Share
Send

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobine osobnosti - neuroticizam, savjesnost i pristojnost - povezane s ovisnošću o društvenoj mreži.

Jeste li ikad pitali što vam toliko mnogo koristi društvenim medijima? Krivi interakciju vaših osobina ličnosti, budući da su istraživači otkrili da može utjecati na vjerojatnost razvoja ovisnosti o društvenom umrežavanju.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobine osobnosti - neuroticizam, savjesnost i pristojnost - povezane s ovisnošću o društvenoj mreži.

"Bilo je dosta istraživanja o tome kako interakcija određenih osobina ličnosti utječe na ovisnost o stvarima poput alkohola i droga", rekao je koautor Isaac Vaghefi, pomoćnik profesora informacijskih sustava na Sveučilištu Binghamton-State University of New York.

Za studiju, koja je predstavljena na 51. međunarodnoj konferenciji o sustavnoj znanosti na Havajima, istraživači su prikupili podatke o samoobjavljenim informacijama iz gotovo 300 studenata u dobi od koljena.

Istraživači su utvrdili da su ove tri osobine ličnosti - neuroticizam, savjesnost i pristojnost - dio modela osobnosti od pet faktora, dobro uspostavljenog okvira koji je teorijski razumio ljudsku osobnost.

Također su otkrili da dvije druge osobine u modelu - ekstraverzija i otvorenost doživljaju - nisu igrale veliku ulogu u vjerojatnosti razvoja ovisnosti o društvenoj mreži.

Prema istraživačima, neuroticizam - u kojoj mjeri ljudi doživljavaju negativne emocije poput stresa i tjeskobe - činilo se da povećavaju vjerojatnost razvoja ovisnosti o društvenim mrežama.

S druge strane, veće količine savjesti - imaju kontrolu impulsa i pogon za postizanje određenih ciljeva - činilo se da smanjuju vjerojatnost razvoja ovisnosti o društvenoj mreži.

No, kada su testirani zajedno, otkrili su da je neuroticizam umjeren učinak savjesti jer se odnosi na ovisnost o društvenoj mreži.

Udobnost - stupanj do kojeg je netko prijateljski, suosjećajan i koristan - nije imao značajan utjecaj na ovisnost o društvenoj mreži dok se ne kombinira sa savjesnošću, navode istraživači.

Gledaj video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011

Pin
+1
Send
Share
Send