Sposobnost

9 jela koje biste trebali izbjegavati jesti tijekom monsuna

Pin
+1
Send
Share
Send

Izbjegavajte ih da spriječite bolesti misaone.

Kiše su ovdje. Iako pružaju predah od užarene ljetne vrućine, također donose različite bolesti. Uglavnom, bolesti povezane s monsunom proizlaze zbog konzumiranja nehigijenske hrane i vode. Ako to izbjegnete, možete spriječiti nekoliko bolesti. Dr. Puneet Nayak, CMD Prettislim i Obesity konzultant, navodi nekoliko namirnica koje treba izbjegavati jesti tijekom sezone monsuna. Evo popisa.

Pakoras: Pakoras s čajem je neodoljiv snack tijekom monsuna. Međutim, oni su duboko pržena, što je nezdravo čak i ako je kuhano kod kuće. Razine vlage obično su visoke tijekom kišne sezone zbog čega se smanjena sposobnost probavljanja tijela. Stoga izbjegavajte tešku i masnu hranu jer može dovesti do želučanog uzrujavanja. Pakoras koji se prodaju vani su iznimno nehigijenske i štetne za potrošnju jer se ne može zadržati kontrola nad korištenim sadržajem.

Može se odlučiti napraviti pakoras kod kuće na higijenski način. Ali česta konzumacija štetno utječe na zdravlje jer su duboko pržena i obično ulijevaju ulje. Više od užitka pržene hrane dovodi do povećanja lošeg kolesterola i dalje dovodi do pretilosti i koronarne bolesti u dugoj vožnji. Redovno konzumiranje masnih zalogaja uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Chaat: Chaat je još jedan snack na cesti koji svaki indijski voli uživati. Chaat koji uključuje gol gappas, bhel puri, dahi puri može biti napravljen s kontaminiranom vodom. Šanse za uporabu kontaminirane vode pri izradi ovih zalogaja su visoke, što dovodi do infekcija. Chutney koji se upotrebljava u ovom hlapovima također ne mora biti higijenski ako je zaražena voda. Ove infekcije mogu dovesti do bolesti kao što su proljev ili žutica. Sve što je u chaatu nije zdravo, može se odabrati zdrava opcija za pripremu domova kako bi se izbjegle infekcije s hrane na cesti i što ga čini kućanicama daje mogućnost izbora zdravih sastojaka.

Kachori / samosa: Samosas ili kachori također je voljena opcija snacka uz večernji čaj tijekom monsuna. Samosa punjenje može uzrokovati uzrujan trbuh, kiselost, dijabetes i pretilost kada redovito konzumira. Drugi aspekt prehrane ovog snacka od ceste je da se mogu pržiti u ulju koja se čuva nekoliko mjeseci, čini ih nehigijenskim i apsolutnim dijetetskim zločinom. Može se pokušati izraditi ove zalogaje koristeći zdrave alternative kao što je jamb umjesto korištenja krumpira za nadjev. Također, gornja kora može biti od cjelovitog brašna. Ali čak i tada, jesti u umjerenim količinama.

Indo-kineski: U ulici Kineska hrana treba izbjegavati bilo da se radi o sezoni. Kineski priprema tijekom monsuna može biti još štetnija zbog korištenja kontaminirane vode i prljavštine koju nose muhe na putu koji ulazi u hranu. Visoka upotreba umjetnih boja, ajinomoto i ustajala ulja skrivena je s dodatnim začinima kako bi izgledao ukusno i ukusno. Danas u Indiji ima svaka ulica thelas prodajom kineske hrane, to je jeftino ljudi konzumiraju. Osim pada na plijen vode i bolesti zraka, hrana može dovesti do zdravstvenih problema kao što su otežano disanje, mučnina, glavobolje, migrene, peckanje ili trnci oko usta, bol u trbuhu itd. Mononatrijev glutamat može dovesti do svih ovih zdravstvenih problema pitanja. Kineska hrana ako se priprema kod kuće koristeći zdrave sastojke može izbjeći ove zdravstvene rizike. Monosodium može biti zamijenjen solom, može se koristiti manje začina, manje ulja za kuhanje hrane.

Listopadno povrće: Poznata je činjenica da je lisnato povrće vrlo važno za zdravlje. Međutim, preporuča se izbjegavati konzumaciju lisnatog povrća tijekom monsuna. Vlaga, prljavština i blato prisutni u listovima čine ove veggies osjetljive na mnoge klica, što dovodi do različitih infekcija želuca. Ako je musthave za nekoga, idealno ih je temeljito oprati prije kuhanja.

Sokovi na cesti: Sokovi koji se prodaju na cesti mogu biti izrađeni od ustajalog voća ili voća koji su unaprijed dobro odrezani i imaju dobre šanse za zarazu tijekom monsuna. Isto tako, također je potrebno izbjegavati voćnu salatu koja se prodaje na cesti, budući da su unaprijed odrezani i mogu biti zaraženi. Pripremite svoje sokove kod kuće koristeći svježe voće i odmah pojesti.

Morska hrana: Monsun je rasplodna sezona za ribu i škampi, bolje je izbjegavati plodove mora tijekom monsuna. Ako je neophodno jesti ribu, odaberite svježu ribu.

Karbonatni napici: Karbonatna pića smanjuju mineralne razine u našem tijelu i smanjuju enzimsku aktivnost koja dovodi do probavne smetnje. Stoga ih je bolje izbjegavati, posebno u monsunima, gdje je probava već slaba. Umjesto toga pijte više vode jer znoj ne isparava brzo u monsunima koji sprečavaju naše tijelo da oslobađa toplinu. Stoga je uvijek preporučljivo držati bocu vode. Također piti topla napitaka poput čaja od đumbira.

Precizno ili mljeveno voće: Bolje je izbjegavati plodove koji su bili precizni ili oguljeni i čuvani na otvorenom. Mangoe treba izbjegavati kad počnu monsuni. Voće poput krušaka, bresaka, šljiva, papajama i banana treba konzumirati. Oprati dobro prije konzumiranja. Nuts i sjemenke također mogu biti u malim količinama.

Vi svibanj također željeli čitati:

  • Monožonski zdravstveni vodič: Dietary dos and don'ts
  • Monsoon zdravstveni vodič: Držite alergije, infekcije i probavne smetnje u uvali
  • 10 ayurvedskih savjeta kako ostati zdravi ovaj monsun
  • Savjeti za održavanje uobičajenih bolesti misaone

Čitaj to u Marathi

Za više članaka o prehrani i fitness posjetite našu stranicu dijeta i fitness odjeljak. Pratite nas na Facebooku iCvrkutza sva najnovija ažuriranja! Za svakodnevne besplatne savjete o zdravlju, prijavite se za našubilten, I da se pridružite raspravama o zdravstvenim temama po vašem izboru, posjetite našu stranicuforum.

Gledaj video: The Great Gildersleeve: Improving Leroy's Studies / Takes a Vacation / Jolly Boys Sponsor an Orphan

Pin
+1
Send
Share
Send