Joga

Demistificiranje svjesnosti

Pin
+1
Send
Share
Send

Pomicanje kroz Facebook feed, vjerojatno ćete naići na jednu od najboljih buzzwords koje prelaze današnji golemi digitalni krajolik: svjesnost. "Kako se više paziti", "Pripremite svjesnost u 4 jednostavna koraka", "Kako tehnologija utječe na vašu svjesnost." Iako su ti naslovi zvučali intrigantno i često nas ostavljaju nejasnim osjećajima da smo ili 1) ne radimo to pravo ili 2) treba raditi nešto više - pojam pomnost je onaj koji ostavlja mnogo nas grabljivim glavama i pitajući se: "Dakle ... wšešir je tou svakom slučaju? "

Počnimo s semantikom. Merriam-Webster posuđuje (pomalo) korisnu ruku:

Mindfulness (n.) Mīn (d) -fəl-nəs

  1. kakvoća ili stanje svijesti

Oh dobro. : /

  1. praksu održavanja neudozavajućeg stanja povećane ili potpune svijesti o nečijim mislima, emocijama ili iskustvima na temelju trenutaka; također: takvo stanje svijesti

A-ha! Sada smo na nešto.

Pojam koji je široko korišten, a ipak u velikoj mjeri pogrešno shvaćen, svjesnost je zapljusnula svoj put preko današnjeg lumpy terena za samopomoć, patnje nesretnog i neopravdano pada u novodobnu kategoriju woo-woo. U duhu istaknutosti i jasnoće, uzmimo našu definiciju jedan korak dalje. Psihologija danas definira svjesnost kao:

Stanje aktivne, otvorene pozornosti na sadašnjosti. Kada ste svjesni, promatrate svoje misli i osjećaje s daljine, bez da ih sudite dobrim ili lošim. Umjesto da vam život prođe, svjesnost znači živjeti u trenutku i probuditi se doživjeti.

U redu, ovaj koncept počinje gelirati. Spoznaja, u laičkim terminima, jest čin svjesnosti: svjesni misli, svjesni emocija, svjesni fizičkih senzacija, svjesni drugih.

Sada, dodajte ovoj svjesnosti osjećaj buđenja. Razmislite o načinu na koji većina nas prolazi kroz naše svakodnevne živote. Budući da ljudi napreduju na rutinu i predvidljivosti, naši životi često postaju upravo to: niz rutina. Imamo jutarnje rutine, naše putovanje na posao, naše radne rutine, naše večernje rutine. I na kraju, ove rutine postaju - pretpostavljali ste - predvidljive. Ta predvidljivost može na kraju dovesti do automatskog pilota, gdje se nalazimo kroz naše dane, tjednima, mjesecima i godinama bezizgledne, bezbojne percepcije (ili nedostatka) svijeta oko nas. Sumnjavanje i um, u redu?

Pravo.

Postoji izlaz iz rute, i to je kroz praksu svjesnosti. Dok izvana možemo prakticirati svjesnost - obratiti pažnju, slušati pažljivo, s druge strane razmisliti - također možemo prakticirati iznutra kroz razmišljanje meditacije.

Čekaj, nemoj ići!

Obećavam, razboritost meditacija je pristupačna, korisna i sjajan način obrade preopterećenosti informacija koje vaš mozak apsorbira svaki dan. Nije potrebna haljina od monaha, nije potrebna planina na vjetru. Kao što sam već spomenula, meditacija je jednostavno strukturirano vrijeme da se sami smirite, odražavate i jednostavno dišite. Jeste li spremni dati vam mozak na stanku? Evo nekoliko savjeta za početak rada.

  1. Polako krenite. Rim nije izgrađen u jednom danu, niti je bila solidna praksa meditacije. Kao početnik, nemojte se nadmašiti pokušavajući sjesti dulje vrijeme. Započnite s tri minute i gradite od tamo. Tvoj um i tijelo trebaju vremena da se prilagode. Kada se osjećate spremni, udarite ga na pet minuta. Zatim sedam. Onda deset. I tako dalje.
  1. Pokušajte ujutro. Kako dan prolazi, manje ćete vjerojatno doći do zadataka koje držite na putu. Ujutro, vaš um je svježiji, jasniji i otvoreniji. Ovaj put je osobito korisno ako vaš dom dobiva naporan kasnije tijekom dana.
  1. Držite se s njom. Nema sumnje - dobiti ćete mržnju. Uzdržat ćete se. Bit ćete frustrirani. Sjednite s njom i primijetite emocije koje se pojavljuju. Osjetite ih, promatrajte ih - a zatim ih promatrajte.
  1. Nemojte ga pretjerivati. Ne postoji ništa za "učiniti" u meditaciji. Ne pokušavate razjasniti svoje misli ili razmišljati o samo jednoj stvari; kao ljudi, uvjereni smo razmišljati, Usredotočite se na vaš dah, zvukove u sobi, gdje vaš um ide. U ovim tihim trenucima bit ćete iznenađeni što čujete.
  1. Stvorite prijatelje sa sobom. Meditacija nije bitka između vas i vašeg uma. Prijavite se sami, postavljajte pitanja, budite znatiželjni. Dovođivanjem vaše pozornosti na sadašnji trenutak - i misli koje je stvorio - bolje ćete se upoznati.

Potrajati nekoliko minuta i dati ga ići. Zatvorite prijenosno računalo, isključite telefon i pronađite udobno sjedalo. Ne brinite ako ste uznemireni ili nervozni u početku; dati razmišljanje malo vremena da se smiri. Nakon nekoliko sesija počinjete vidjeti male promjene, a najvjerojatnije ćete se naći - zamisliti! - više pažljiv.

Pin
+1
Send
Share
Send