Vijesti o zdravlju

14 crvaca oka izvađena iz američke žene, prvi slučaj na svijetu

Pin
+1
Send
Share
Send

Crni crvi, tehnički poznati kao Thelazia, nalaze se u raznim životinjama.

Liječnici u SAD-u izdvojili su 14 crva iz očiju žene, prvog poznatog slučaja u svijetu ljudske infekcije, koji se ranije vidio samo u govedima, navodi se u izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Žena, Abby Beckley, stanovnik Oregona, dijagnosticirana je u kolovozu 2016. s Thelazia gulosa - vrsta crvog oka koje se vidi u govedima u sjevernom i južnom Kanadi, ali nikad prije u ljudi. Ove crve oka šire muhe koje se hrane na suzama koje podmazuju očne jabučice. Beckley je prvo izvijestila da osjeća iritans u lijevom oku. Oko tjedan dana kasnije uklonio je mali, proziran crv.

Ukupno 14 crva - sve manje od pola inča - izvučeni su iz ženske konjuktive i površine oka tijekom dvotjednog razdoblja prije prestanka njezinih simptoma, izvijestila je studija objavljena u American Journal of Tropical Medicine i Higijena. Liječnici su uklonili očne crve malim pincetama poput navojem ili navodnjavanjem zaraženog oka. "Slučajevi parazitskih infekcija oka crva su rijetki u SAD-u, a ovaj se slučaj pokazao kao vrsta Thelazia koja nikada nije bila prijavljena kod ljudi", izjavio je glavni autor Richard Bradbury iz CDC-ovog Odjela za parazitske bolesti i malarije.

Crvi oka, tehnički poznat kao Thelazia, nalaze se u raznim životinjama - uključujući mačke, pse i divlje zvijeri poput lisica. Oni se prenose različitim vrstama muha. Većinu vremena Bradbury je rekao da ljudi koji dobiju ove crve mogu doživjeti upalu i osjećaj da postoji neki tip stranog tijela u oku. U početku, liječnici su mislili da bi Beckley mogao biti zaražen Thelazia californiensis jer je to jedina vrsta koja je poznata da inficira ljude u SAD-u. Međutim, "to je tek nakon što smo pažljivo pogledali da smo shvatili neke razlike u anatomiji koja je značila da ne može biti T. californiensis. Morali smo se vratiti na radove objavljene na njemačkom jeziku 1928. godine kako bismo identificirali ovaj crv kao Thelazia gulosa ", objasnio je Bradbury. "Prethodno je smatrano da postoje samo dvije različite vrste Thelazia eyeworms (T. californiensis i Thelazia callipaeda) koje su zaražene ljudima širom svijeta. Sad moramo dodati Thelazia gulosa, treću na popis. "

Pin
+1
Send
Share
Send