Vijesti o zdravlju

10-godišnja trudna žrtva silovanja: rizik od pobačaja ili nošenje trudnoće

Pin
+1
Send
Share
Send

Pobačaj je jednako rizičan kao nosioci trudnoće na pojam kaže stručnjak.

Još jedno novo ponašanje seksualnog zločina potreslo je zemlju. 10-godišnja djevojčica, koju je više puta silovala njezin majka, pronađena je trudna kada je dijete odvedeno u bolnicu zbog bolova u trbuhu. Ono što ovaj zločin čini teškim za javnu svijest jest činjenica da je sud u Chandigarhu odbio obiteljsku molbu za pobačaj. Ultrazvučna izvješća djeteta potvrđuju da je bila 26 tjedana u trudnoći, što ga čini neupotrebljivim za pobačaj. Zakon o medicinskom prestanku trudnoće 1971. godine privukao je liniju za pobačaj fetusa u 20 tjedana.

(Čitati: Što ljude tjera ljude na silovanje?)

Šok i srdžba javnosti protiv ove odluke su opipljivi, uglavnom zbog toga što je u svibnju još jedan trudni 10-godišnjak iz Rohtak koji je silovao njezin očuh pobačao. Njezina trudnoća bila je utvrđena da je bilo između 18 i 22 tjedna. Kada je predmet bio upućen na sud, on je dao liječnicima dva izbora: otići na pojam s trudnoćom ili prekinuti. Budući da je nošenje djeteta bilo kobno za djevojčicu, odbor liječnika odlučio je nastaviti s pobačajem.

(Čitati: Zašto se žrtve silovanja ne bore?)

Nedavni slučaj je u izrazitom kontrastu sa slučajem Rohtak. Sudac u ovom slučaju presudio je protiv pobačaja, jer je dijete prešlo 20 tjedana koji je propisao MTP. To je dovelo do toga da mnogi pitaju zašto bi desetogodišnjak trebao biti opterećen ovom neželjenom trudnoćom i zašto abortus ne bi trebao biti opcija. Ovdje se bavite nekim od niggling pitanja povezanih s ovim slučajem.

Što je moglo uzrokovati kašnjenje u otkrivanju trudnoće?
Pravovremeno otkrivanje trudnoće je moguće jer žene obično čuvaju propuštena razdoblja i traže pravovremenu intervenciju. Kad je riječ o malom djetetu, ne razumiju što propuštaju razdoblja. "U ovom slučaju, siromašno dijete možda neće biti svjesno toga. Tehnički, u dobi od deset godina, još uvijek dolazi pod pedijatrijsku kategoriju ", kaže Dr. Bandita Sinha ginekologa i specijalist plodnosti, redateljica, Svijet žena, Vashi, Mumbai jer objašnjava medicinske komplikacije slučaja u velikoj mjeri.

"Ima i nemara u rukama roditelja. Trebali su primijetiti promjene koje se događaju u djetetovom tijelu. Majke su općenito svjesnije tjelesnog razvoja djeteta i trebale su pratiti njezine periode ", dodaje liječnik. Administrativno kašnjenje uobičajeno je u Indiji; postoji i mogućnost da se slučaj produžio na sudu, što je dovelo do rasipanja dragocjenog vremena.

(Čitati: 400 silovanja moglo bi se spriječiti ako je u Hrvatskoj bilo dovoljno WC-a)

Je li pobačaj u 26. tjednu rizičan?
Da, kaže dr. Bandita. No, ona dodaje: "Provođenje prekida u kasnijoj trudnoći je jednako opasno kao i nošenje trudnoće." Čak i za odraslu ženu, pobačaj u 26 tjedana može predstavljati mnogo rizika; nezamislivo je što će proći mladi dijete. Neki od rizika povezanih u ovoj fazi su:
• Šanse za ozljede vrata maternice su više u usporedbi sa starijim ženama, zbog manjeg cerviksa. [1]
• Više rizika od infekcija nakon pobačaja poput upalne bolesti zdjelice (PID) i endometritisa. [2]
• Late-term abortions također povećavaju šanse za intrauterine adhezije, PID, cervikalna nesposobnost, uterine suze, eventualno pobačaja i ektopične trudnoće, pa čak i smrt. [3]

Koji su rizici nošenja trudnoće?
Šanse za normalnu isporuku u takvoj mladoj dobi su također vrlo tanke. Dijete možda nije fizički opremljeno za guranje djeteta iz svog rodnog kanala, zahvaljujući njezinim kostima zdjelice. Čak ni c-sekcija u takvom mladom dobu nije bez izazova. Neki od rizika koji se odnose na nošenje na trudnoću uključuju:

• Visoke vjerojatnosti prijevremenog izbora jer organi reproduktivnih organa 10-godišnjaka možda neće biti dovoljno jaki da zadrže bebu kroz pojam
• Visoki pritisak na unutarnje organe kao što je srce, koje neće biti dobro opremljene kako bi pomogli 10-godišnjoj guranju bebe
• Haemodinamske promjene tijekom trudnoće mogu učiniti djevojčicu ozbiljno anemikom
• Interni organi će biti pod nevjerojatnim pritiskom
• Povećajte izglede za preeklampsiju ili visok krvni tlak, što može biti vrlo rizično [4]

Osim mlade majke, novo rođeno će također imati ogroman rizik od male rođenja i perinatalne smrti. "Budući da su takvi slučajevi pre-tinejdžerske trudnoće vrlo rijetki, čak i za zdravstvene djelatnike teško je procijeniti što se može dogoditi tijekom isporuke. Također, djetetovo socioekonomsko stanje također je važno. Ako joj obitelj ne može priuštiti kvalitetnu prehranu i prenatalnu i antenatalnu skrb za nju, rizici tijekom poroda mogu se povećati ", kaže dr. Sinha.

S druge strane, dr. Sinha opisuje da je, budući da je riječ o najrjeđim slučajevima, zahtijeva multidisciplinarni tim stručnjaka koji će osigurati da desetogodišnjaci plove kroz neprilike bez velikih rizika.

Reference:

Burkman, R. T., Atienza, M.F., i King, T.M. (1984). Rizik pobolijevanja kod mladih adolescenata koji su podvrgnuti izbornom pobačaju. Kontracepcija, 30 (2), 99-105.
Burkman, R. T., Atienza, M.F., i King, T.M. (1977). Kultura i liječenje rezultiraju endometritom nakon izbora pobačaja. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 128 (5), 556-559.
3. Lurie, S., & Shoham, Z. (1995). Potaknuta pobačaj srednjeg tromjesečja i budućnost plodnosti - gdje smo danas? Međunarodni časopis o plodnosti i menopauzi, 40 (6), 311-315.
4.Straton JA, Stanley FJ. Medicinski rizici tinejdžerske trudnoće. Aust Fam liječnik. 1983 Jun; 12 (6): 474, 477-8, 480. PubMed PMID: 6684911.

Pin
+1
Send
Share
Send